Nemrég olvastam, hogy elindították az Új Magyarország Kockázati Tőke Programot, mely 35 milliárd Ft tőkét pumpál majd a hazai KKV-k ütőereibe.

Az elosztás kockázati tőke társaságokon keresztül fog megvalósulni. Információim szerint a hazai cégek közül 24-en indultak a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt által kiírt pályázaton. A döntés valószínüleg késik, részben a kormányváltozás miatt, így szerintem még hónapokba telhet mire az érintett vállalkozások ilyen jellegű tőkéhez juthatnak.

Őszintén remélem, hogy a mostani EU-s forrásból táplálkozó program az induló, illetve növekedési szakaszban lévő cégeknek kitüntetett szerepet fog szánni, ugyanis jelenleg a hazai kockázati tőke a kivásárlást favorizálja, amint az kitűnik a 2008 évi HVCA évkönyvből. Érdemes elgondolkozni azon, hogy vajon miért van ez így.

Több fórumon és blogon is azt olvastam, hallottam, hogy Magyarországon még nem igazán alakult ki az a kör, mely az induló vállalkozásokba fektetne pénzt. Kevés az üzleti angyal... Az érmének persze két oldala van: a hazai kezdő vállalkozók, ötletemberek sem rendelkeznek még azzal a tudással és vállalkozási kultúrával, ami a sikeres tőkebevonáshoz szükséges. Amerikában, illetve Nyugat-Európában ennek nagyobb hagyománya van, de szerencsére egyre több kezdeményezés van idehaza is, elsősorban az informatikai (internetes) szektornak köszönhetően. Legutóbb a Startup 2009 konferencia volt ilyen (persze lehet, hogy azóta már más is volt).

Szűkös lehetőségek

Mikor anno vállalkozási ötletem megvalósításához kisebb összegű (5 mio Ft) hitelt szerettem volna felvenni, megdöbbenve tapasztaltam, hogy induló vagy fiatal vállalkozások számára nagyon szűkösek a lehetőségek.

Igyekeztem összeszedni a jelenleg elérhető, kifejezetten mikro típusú forráslehetőségeket, aszerint csoportosítva, hogy az beruházás vagy forgóeszköz finanszírozás céljából kerül felvételre. A mai posztban a beruházási hitel lehetőségeket veszem számba.

Beruházási hitelek

MFB Mikorhitel Plusz (www.mfb.hu)

 • Összeg: 1-15 millió Ft
 • Kamat: jegybanki alapkamat
 • Futamidő: max 10 év, max 2 év türelmi idővel
 • Önerő: min 15%
 • Hitel felhasználható: A vállalkozói tevékenység végzésére szolgáló ingatlan vásárlásához, építéséhez, átalakításához, használt és új gépek, berendezések, felszerelések, járművek beszerzéséhez, tárgyi eszköz beszerzéséhez, annak működtetéséhez kapcsolódó szoftver vásárlásához
 • Induló vállalkozások is igényelhetik.
 • A Hitelgarancia Zrt. 80%-os mértékű készfizető kezességvállalása mellett feévehető. A készfizető kezességvállalási díjat az MFB Zrt. az ügyféltől átvállalja
 • Biztosíték: min a hitelösszeg + 1. éves kamatának a 120%-ára kell kiterjedjen
 • Folyósítás: ideális esetben 6-8 hét, de reálisabb a 8-10 hét

A Volksbank honlapján is megtalálható a fenti Mikrohitel, nagyon hasonló karakterisztikákkal, hiszen államilag refinanszírozott hitelről lévén szó, több kereskedelmi bank is részt vesz a "terítésben".

MiFin Beruházási Mikrohitel (www.mifin.hu)

 • Összeg: 500 ezer Ft - 10 millió Ft
 • Ügyleti kamat: 6,5 % - jegybanki alapkamat közötti (fix kamatozás)
 • Futamidő: max 10 év, max 2 év türelmi idővel
 • Önerő: min 20%
 • Hitel felhasználható: beruházási célra. Nem használható a vállalkozás működési költségeire, visszagigényelhető ÁFA finanszírozásra, bizonyos ágazatokban (elsősorban mezőgazdaság) működő vállalkozások esetén, stb (részletek a honlapon)
 • Induló vállalkozások is igényelhetik
 • Hitelgarancia nem igényelhető
 • Biztosíték: hitelösszeg + és a teljes futamidőre számított ügyleti kamatnak a  100%-ára kell kiterjedjen
 • Folyósítás: a MiFin elmondása szerint nagyon gyors, akár 2 hét alatt

A MiFin saját bevallása szerint a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA), a kisvállalkozói érdekképviseletek (IPOSZ, OKISZ, KISOSZ, ÁFEOSZ) széles összefogásán alapszik, így bár gazdasági társaság, mégsem egy bankhoz hasonlít. Talán a legfontosabb különbség az MFB-s hitelhez képest, hogy itt nincs 80%-os hitelgarancia, vagyis a teljes biztosítékot az igénylőnek kell letennie az asztalra.

Budapest Mikrohitel (www.bvk.hu)

 • Összeg: max 7 millió Ft
 • Ügyleti kamat: 9% (fix kamatozás)
 • Futamidő: max 8 év, max 6 hónap türelmi idővel
 • Önerő: min 20%
 • Hitel felhasználható: beruházás, forgóeszköz finanszírozás
 • Induló vállalkozások is igényelhetik.
 • Hitelgarancia nem igényelhető
 • Biztosíték: hitelösszeg 100%-ára kell kiterjedjen
 • Folyósítás: az ügymenet leírása alapján itt is hosszabb, kb 8-10 héttel számolhatunk ideális esetben

Valamennyi itt felsorolt hitelre jellemző, hogy sokféle díjat (hiteligénylési díj, tranzakciós díj, előtörlesztési díj, stb), folyósítási jutalékot és más tranzakciós költséget elengednek. Azért így vannak felmerülő költségek, melyek az igénylőt terhelik, mint pl. ingatlanbecslés díja, közjegyzői díj, hitelképesség vizsgálati díj. Összességében azonban jóval kevesebb költsége van ezeknek a forrásoknak, mint más "normál" hiteleknek.

A folyosítás ideje természetesen nem garantált, az itt közölt idők személyes érdeklődésen és tapasztalatokon alapulnak és az óra mindig onnantól ketyeg, hogy minden dokumentumot beadtunk, vagyis az intézmény befogadta a kérelmet.

A dokumentumok beszerzésére szintén jó ha számolunk 1-2 hetet, ugyanis sokszor rajtunk kívül álló tényezők késleltetik a szükséges papírok elkészülését. Szinte minden esetben kérnek üzleti tervet, melynek része a Cash-Flow terv és a mérleg is, ezek elkészítése sem 1 nap.

Érdemes még szót ejteni az "alternetív" forrásokról, ha valamilyen oknál fogva egyik fenti  hitel sem megfelelő.

Alternatív lehetőségek

 • Közösségi hitelezés (www.noba.hu): hazánkban még nagyon gyerekcipőben jár, a törvényi háttér is kérdéses.
 • Szabad felhasználású lakossági hitelek: ha a cég nem hitelképes, attól még a személy lehet az. Legrosszabb esetben ezt az utat is választhatjuk, bár jellemzően rosszabb feltételekkel.
 • Vállalkozásösztönző pályázatok: ilyenből több is van (pl. Életpálya alapítvány), ám ezek igen kis összegűek, nagy a verseny és évente csak egyszer pályázhatóak.

Ha esetleg kimaradt valami, örömmel veszek bármilyen infót, vagy akár új hitelforrást.

Tudom, vállalkozás finanszírozási kérdéseket ígértem áprilisra, de van egy téma, melyet még a pénzügyek előtt fontosnak tartok megemlíteni, ez pedig a realitásvizsgálat.

Kicsit távolabbról indítok... szerintem nincs olyan ember, akinek ne lenne legalább egy jónak hitt üzleti ötlete, amit egyszer, majd (ha lesz pénze, lesz ideje, alkalmas lesz a piaci szituáció, stb) megvalósít. Le merem fogadni, hogy neked is van egy ötleted, amiről azt gondolod működőképes.

A legtöbben azonban abba a hibába esnek, hogy szerelmesek lesznek saját ötletükbe, és mint tudjuk a szerelem vak; nem látjuk zseniáliasnak hitt elképzelésünk kockázatait, buktatóit, csak a Forint (vagy Euro) kötegeket és a szép új sportkocsinkat, amit a "tuti ötlet" megvalósításából remélünk megszerzni.

Mielőtt sorra veszem az egyes cégtípusoknak és vállalkozási fázisoknak megfelelő start-up, finanszírozási vagy épp tőkebevonási lehetőségeket, úgy gondoltam egy bejegyzés erejéig szót ejtek a realitás vizsgálat néhány módszeréről.

A jobb áttekintehtőség érdekében készítettem egy ellenőrzőlistát azokról a lépésekről, melyeken érdemes végigmenned mielőtt milliókat fektetsz egy esetleg működésképtelen ötletbe. Ha minden pontot kipipáltál és még ezek után is úgy gondolod, hogy az ötleted működőképes, akkor jó esélyed van arra, hogy nem fogsz (nagyot) bukni.

 • Üzleti terv
  Lehet, hogy már százszor is végiggondoltad (fejben) a vállalkozási ötletedet, de az üzleti terv - azon túl, hogy kötött szerkezete miatt más perspektívából láttatja az elképzelésedet - a hitelkérelemnél is szükséges, így ha elkészíted kétszeresen sem dolgozol vele "feleslegesen".
  Az üzleti terv felépítésének, tartalmának egy külön bejegyzést fogok később szentelni.
   
 • (Ár)ajánlatok
  A számításokhoz sok esetben szükséged lesz árakra. Reális árak szerzéséhez a legjobb forrás ha ajánlatot kérsz leendő beszállítóidtól, alvállalkozóidtól. Ha például egy webáruházat szeretnél készíttetni, akkor webfejlesztő cég(ek)től kell majd ajánlatot kérned. Ilyen esetekben mindig kérj több helyről ajánlatot, ne szégyelld megversenyeztetni a cégeket. Ha leendő üzletedet érintő bizalmas információkat kényszerülsz kiadni (pl. weboldal esetén) ne felejts el titoktartási nyilatkozatot aláiratni a cégekkel.
   
 • Konkurencia vizsgálat
  Ősi szabály az "ismerd meg az ellenséged". Nézd meg, hogy van-e már hasonló, natán ugyanolyan vállalkozás, mint amilyet Te szándékozol indítani és ami még fontosabb: mitől lesz a Te terméked/szolgáltatásod jobb? Mit lehet ellesni a piacvezetőtől és mit lehetne ehhez hozzáadni? Sokszor külföldi cégek kiforrottabb megoldásokat alkalmaznak, jó ötleteket lehet ellesni tőlük. Egy kis bátorsággal akár inetrjút is készíthetsz leendő konkurenseiddel, mondván, hogy egyetemi tanulmányt írsz, kutatást folytatsz, vagy egy újságcikkhez gyűjtesz háttérinformációt - üzleti titkokat nyilván nem tudsz meg, de sok más hasznos információhoz (pl. mennyire megy jól nekik az üzlet, hogy vélekedik a jövőbeli kilátásokról, stb) hozzájuthatsz.
   
 • Piackutatás
  Érdemes néhány leendő/potenciális ügyféllel, illetve vevővel elbeszélgetni, hogy mi alapján választ céget/terméket. Mitől lenne még elégedettebb? Tetszik-e neki a Te terméked/szolgáltatásod, illetőleg a koncepciód? Sokszor óriási ötleteket adnak az ilyen beszélgetések. Leülhetsz ismerősökkel is, de érdemes néhány ismeretlen interjúalanyt is választani. Nem kell 100%-osan reprezentatívnak lennie a csoportnak de figyelj rá, hogy mindkét nem képviselőivel beszélj, legyenek idősebbek és fiatalabbak, hozzáértők és laikusok egyaránt. Egyszóval: ismerd meg a leendő ügyfeleidet.
   
 • Külföldön működik?
  Pozitív jelzésnek lehet venni, ha van már külföldön működő üzleti modell hasonló területen. Persze sose felejtsd el, hogy ez itt NEM Amerika. Magyar viszonyokban, magyar fizetésekben és magyar emberekben gondolkodj! Már ha egyáltalán a magyar piacra akarsz lépni...
   
 • Pesszimista kalkuláció
  Először is végezz konkrét számításokat! Nem fejben, nagyjából, hanem KSH (vagy más) adatok alapján, valós árakkal, valós kamatokkal, excelben. Másodszorra pedig: pénzügyi számítások esetén MINDIG számolj pesszimistán! Ez az egyik legjobb tanács amit adhatok. Ha valóra válik a rémálmod, akkor legalább felkészültél rá, minden más esetben pedig csak pozitív csalódás érhet. A pénzügyi terv (cash-flow, eredménykimutatás, mérleg, stb.) egyébként az üzleti terv része is egyben.
   
 • Szaksajtó
  Olvasd rendszeresen a témában megjelenő írásokat, iratkozz fel szakmai blogokra RSS-el, vagy jelentkezz fel hírlevélre, ha teheted menj el személyesen is olyan szemináriumra, tréningre, konferenciára, ahol a vállalkozási ötletedet érintő témáról van szó és más emberekkel beszélhetsz. Olyan véleményeket olvashatsz, hallhatsz, amik alapjaiban változtathatják meg az üzleti modelledet. Velem is előfordult, hogy olyasvalakivel beszéltem, aki szinte egy-az-egyben abba bukott bele, amire én épp vállalkozni készültem. Értékes tapasztalatait megosztva velem, alaposan újragondoltam és átdolgoztam terveimet.
   
 • Leendő partnerek
  Ha körvonalazódott az üzleti modell, a termék/szolgáltatás, a szükséges (pénzügyi) források, akkor biztosítsd be előre leendő partnereidet. Keresd meg azokat a cégeket, akikkel együtt akarsz dolgozni, akiknek a segítségére szükséged lehet és kínálj nekik valamit, ami miatt támogatásukról biztosítanak. Egy bank is szívesebben ad kölcsönt, ha lát egy kidolgozott üzleti tervet, plusz néhány aláírt szándéknyilatkozatot leendő üzleti partnereidtől.

Első poszt

2009.04.03. 14:13

Első!

Íme megszületett. Az első (és utolsó) olyan bejegyzés, mely nem tartalmaz hasznos és érdekes információt a vállalkozás indítás, működtetés, tőkebevonás, válságmenedzsment, költségoptimalizálás és egyéb, egy KKV életét érintő témakörről.

A blog indításával az a célom, hogy gyűjtőpontként szolgáljon a tennivágyó (nem kesergő), ambíciózus (a szimplán "jó"-val nem megelégedő) és nyitott (nyitott az "újra", nyitott másokra) vállalkozóknak, illetve vállalkozást tervezőknek.

Havonta más-más kiemelt témával fogok foglalkozni. Ha van olyan terület, amely kifejezetten érdekel benneteket, szívesen olvasnátok róla, örömmel várom javaslataitokat a fisssi@hotmail.com címre.

Az áprilisi hónap a pénzügyi forráskeresésről szól, az alábbi témaköröket tervezem érinteni:

 • államilag és/vagy EU által támogatott hitelek
 • vállalkozásfejlesztési pályázatok
 • kockázati tőke és üzleti angyalok
 • beruházási és projekthitelek
 • forgóeszközhitel és faktoring
 • egyéb források

Sikeres vállalkozást!

András

süti beállítások módosítása